Gezocht: jongeren die willen (helpen) groeien! | Vibez 322122258431683

Gezocht: jongeren die willen (helpen) groeien!

Gezocht: jongeren die willen (helpen) groeien!

Het (hoofd)animatorschap bij vibez is iets moois. Je helpt jongeren bij hun groeiproces, komt op heel wat leuke plaatsen, maakt vrienden voor het leven en het staat nog leuk op je cv ook. Een interview met hoofdanimator Lisaura en vibez-ancien Ferdi, onze (hoofd)animatorbegeleider.

Lisaura

Stel jezelf even voor.

“Ik ben Lisaura, 21 jaar en studente internationaal ondernemen. Ik heb een passie voor reizen, vibez en karaoke. Ik ben al 7 jaar (hoofd)animator bij vibez en doe het nog even graag!
Verder breng ik graag tijd door met vrienden en ben ik altijd van de partij voor een barbecue of avondje weg. Mij kan je gelukkig maken met een reep chocolade, een prank of gewoon door me een nieuwe hit te laten horen.”

Hoe ben je bij vibez terechtgekomen?

“Toen ik 16 jaar was wou ik graag iets doen met mijn vrije tijd in de zomer. Ik hou van kinderen en werkte als kinderoppas. Maar ik snakte naar meer. En toen er op een dag een brief van vibez bij de post zat, wist ik meteen wat doen. Ik schreef me in om animator te worden bij vibez.”

Waarom wou je hoofdanimator worden?

“Na enkele jaren als vibez-animator voelde ik me klaar voor een nieuwe uitdaging. Toch twijfelde ik eerst, maar dankzij de goede raad en ondersteuning van het vibez-team heb ik 2,5 jaar geleden de stap gezet om hoofdanimator te worden. Ergens heb ik spijt dat ik die beslissing niet eerder heb genomen. De taken en verantwoordelijkheden die je krijgt als hoofdanimator liggen me super. Elke zomer sta ik vol enthousiasme aan de bus om op vakantie te vertrekken.”

Wat was jouw leukste vibez vakantie tot nu toe?

“Oh wat moeilijk! Als ik echt moet kiezen, steken vooral de Beach Vakanties erbovenuit. Op deze vakanties ben je vaak met groepen van verschillende passies op dezelfde locatie en voel je waar vibez voor staat. Iedereen is daar om iets over hun passie te leren, of lekker aan het strand te chillen. Er is op deze vakanties meer tijd om een hechte band met de deelnemers en andere animatoren op te bouwen. Ook onderling maken de deelnemers vriendschappen voor het leven. De activiteiten zijn een ware teambuilding!”

Welk nummer brengt jou steevast terug naar een vibez-vakantie?

“Man in the Mirror van Michael Jackson, aangezien we hiermee vol trots in onze vibez-t-shirts op het grootste plein van Marseille luidkeels een performance van jewelste gegeven hebben. Tegen het einde van het liedje was heel het plein aan het meezingen, klappen, dansen. Dat moment zal ik voor altijd koesteren.”

Wat heb je geleerd bij vibez?

“Als hoofdanimator heb je 1 belangrijke taak: ervoor zorgen dat iedereen kan genieten van hun vakantie. Dat doe je door samen met je team een leuke planning op te stellen en deze tot een goed einde te brengen. Je leert dus echt plannen! Verder hecht vibez er belang aan om de animatoren uit te dagen en hun sterktes te laten uitschijnen op vakanties. Is er een animator die fotografie studeert, dan mogen hij of zij de Instagram doen die week bijvoorbeeld. Zo leert iedereen bij voor de volgende vakantie.”

Wat vond je moeilijk?

“Leren delegeren. Als hoofdanimator moet je niet alles zelf willen doen, maar als team samenwerken. Anders ben je doodop tegen het einde van de vakantie. vibez zorgt ervoor dat er teams gevormd worden die elkaar goed aanvullen. We verdelen de taken en zo zorgen we er samen voor dat iedereen elke dag vol energie zit om de kids een topvakantie te geven.”

Om te eindigen enkele korte vraagjes:

Pizza of frietjes?
FRIETJESSS!!! (Behalve in Italie, daar moet je pizza eten).
Op stap of filmpje in de zetel?
Op stap (of ja toch gezellig weg met vrienden).
Vooraan in de bus of vanachter?
Vooraan de spulletjes droppen, en dan een beetje stoelendans om iedereen al te leren kennen, zeker op die lange busritten.
Actieve vakantie of lekker chill?
Chille vakantie met hier en daar een avontuurlijke activiteit! 

Ferdi

Stel jezelf even voor.

“Ik ben Ferdi, 26 jaar en ik werk nu 3 jaar voor vibez. Ik ben enorm graag sportief aan de slag, houd van klussen in huis en zingen onder de douche ☺. Verder werk ik wat bij in de horeca, studeer ik om als zelfstandige jongerencoach aan de slag te gaan én probeer ik zoveel mogelijk van het leven te genieten met mijn partner, hond en kat.”

Wat was het meest emotionele moment binnen jouw vibez-carrière?

“Het einde van een vakantie of cursus blijft wel altijd een emotioneel moment. De jongeren die zo close en hecht geworden zijn, de kinderen die je terug moet af geven na een intensieve periode samenzijn. Geloof het of niet, maar ik voel me zelfs even een beetje vader van alle kids die mee of kamp komen.”

Welk moment zal je nooit vergeten?

“Het moment dat een hoofdanimator en/of animator je bedankt voor alles wat je voor hem/haar deed. Het moment dat ze achteraf terugblikken en vinden dat je een grote impact hebt gehad op hun groeiproces. Dat zijn momenten die ik nooit zal vergeten.”

Wat vind je zo leuk aan je job?

“Na alles wat ik hierboven al aangegeven heb, kan ik ook nog heel wat aanvullingen geven. Jongeren zien groeien tot volwassenen, dit gebeurt niet altijd zonder obstakels maar uiteindelijk geraken ze er allemaal wel. Verder vind ik de variatie ook leuk! Ik word constant uitgedaagd om nieuwe dingen bij te leren en nieuwe initiatieven uit te werken.
 En natuurlijk zie ik ook veel plaatsen en leer ik veel nieuwe mensen kennen wat toch wel de doorslag geeft.”

Zie je snel vooruitgang bij mogelijke animatoren tijdens de cursus?

“Groei zien we altijd! Bij de één al wat sneller dan bij de ander natuurlijk, maar dat mag. Niet iedereen is hetzelfde en als jezelf ben je ook de beste versie van animator, dus dat stimuleren we. Iedereen krijgt wel een stevige ondersteuning om de vooruitgang en groei te bevorderen. En als het toch niet lukt is er altijd de mogelijkheid om na je cursus een coachingtraject aan te gaan. Dan kan je nadien gewoon terugkomen voor een latere cursus!”  

Wat is voor jou dé eigenschap waarover een goede (hoofd)animator moet beschikken?

“Oef, dat zijn er heel wat! De kern is voor mij bij een hoofdanimator vooral het coachen en leiden van een team op een menselijke manier en bij een animator het veilig animeren van jongeren en kinderen zodat ze de tijd van hun leven hebben.”

Om te eindigen enkele korte vraagjes:

Pizza of frietjes? 
Pizza for life! 

Op stap of filmpje in de zetel? 
Beiden wel wat! Op tijd en stond een goed feestje kan nooit kwaad (dan laat ik het beest even los op de dansvloer). Maar ik kan ook hard genieten van een film in de zetel met wat chips ☺.
Vooraan in de bus of vanachter? 
All over the place! Letterlijk, overal in de bus. Zo kan ik met iedereen socializen.

Actieve vakantie of lekker chill? 
Ik zou dan toch voor een actieve vakantie met chillmomenten gaan. Wie houdt er nu niet van een beetje avontuur afwisselend met wat rust?! ☺

Ook jij kan (hoofd)animator worden bij vibez!

De volgende animatorencursus is gepland in de herfstvakantie.
Meer weten? Klik hier

Volg:
Share: