vibez steunt Rode Neuzen Dag, heel het jaar door! | Vibez 322122258431683

vibez steunt Rode Neuzen Dag, heel het jaar door!

vibez steunt Rode Neuzen Dag, heel het jaar door!
vibez maakt jongeren weerbaarder.

Op 29 november vond de vierde editie plaats van Rode Neuzen Dag. De focus? Weerbaarheid bij jongeren.

Laat dat net een van onze missies zijn bij vibez. Op onze zomervakanties maar ook tijdens onze workshops doorheen het jaar zetten we in op het weerbaar maken van jongeren aan de hand van ‘youngcoaches’. Deze opgeleide jongvolwassenen pakken samen met andere jongeren obstakels aan en empoweren hen.

En dat is nodig. Uit onderzoek van iVOX in opdracht van Rode Neuzen Dag, wijzen jongeren vooral sociale en fysieke onzekerheden aan als oorzaak van hun mentale problemen.

Iedere week oefenen 100 jongeren hun passie uit bij vibez. Hier merkten we op dat er heel wat jongeren zijn die nood hebben aan een luisterend oor of extra begeleiding. Daarom heeft vibez enkele jongeren opgeleid tot ‘youngcoaches’. De youngcoaches laten jongeren weer geloven in zichzelf en leert hen hoe ze zich weerbaarder kunnen opstellen.

Jongeren empoweren

Regionaal verantwoordelijke Danny Scheepers legt uit hoe de youngcoaches helpen om jongeren weerbaarder te maken:

“Vaak komen jongeren ergens in hun leven op een kruispunt en weten ze niet goed waar ze naartoe willen. Dat kan gaan over een studiekeuze, groepsdruk van vrienden, ouders die gaan scheiden, gepest worden op school … Soms heb je gewoon iemand nodig die samen met jou het pad zoekt. Bij vibez kan dat. Wij werken peer-to-peer en proberen jongeren te empoweren, om hen zo sterker in hun schoenen te doen staan. Onze youngcoaches staan klaar voor alle jongeren die vibez over de vloer krijgt. Zo krijgen ze naast hun mode-dans-acteer-skills en beleving, ook nog persoonlijke begeleiding tijdens hun ‘journey’.”

Externe hulp inroepen indien nodig

De verantwoordelijkheid van de youngcoaches is om eventuele problemen proactief op te merken, maar bijvoorbeeld ook om de jongeren actief op te bellen indien ze onverwacht niet komen opdagen voor een workshop. Daarnaast weten de jongeren dat ze bij de youngcoach terechtkunnen met eventuele obstakels waar ze tegenaan hinken. De youngcoaches bieden een luisterend oor, zoeken samen met de jongere een oplossing of schakelen indien nodig externe hulp (bv. een psycholoog) in.

Laura, 18 jaar:

“Ik ging 2 jaar geleden als stagiaire-animator mee op vibez-vakantie. Tijdens deze week ondervond ik veel persoonlijke moeilijkheden. Dat had te maken met mijn thuissituatie. Ik ging een paar keer koffie drinken met Yvette (vibez) en toen hebben we in de diepte gekeken naar wat mij echt dwars zat. Waarom kon ik me in moeilijke situaties niet sterk houden? Waarom werd ik zo snel boos? Na een paar weken hebben we samen de stap gezet naar een traumapsycholoog. Ik was blij en opgelucht dat Yvette de eerste sessie met mij meeging. Alleen was het me niet gelukt om deze grote stap te zetten. Ondertussen heb ik al paar sessies achter de rug en ik merk dat ik me beter sterk kan houden. Eindelijk komt er verandering in een al lang stilstaand verhaal. Ik heb nu veel meer vertrouwen dat ik geholpen word en dat ik er niet alleen voor sta.”

Youngcoaches aan het woord

“We zijn één familie bij vibez.”

Youngcoach Jimmy (21) ondersteunt jongeren die naar zijn lessen komen, maar ook ver daarbuiten. “Als youngcoach observeer je langs de zijlijn of alles goed verloopt. Tijdens de pauze, voor en na de les ga ik met de jongeren in gesprek om te kijken hoe ze zich voelen. Ik bied een luisterend oor en bij problemen kijken we samen hoe we best ingrijpen. Youngcoach zijn is niet iets wat zich op die anderhalve uur les voordoet, maar het gaat verder dan dat. Ook als er leden niet in de les zijn, bellen we ze even op om te checken hoe het gaat met hen. Elk kind en elke jongere is welkom bij ons. We zijn één familie bij vibez.”

“Nieuwe vriendschappen opbouwen.”

Youngcoach Annicka (18) is blij dat ze jongeren kan helpen en dichter bij elkaar kan brengen: “Ik ben sinds kort youngcoach bij vibez voor de Urban Dance Level 2. De deelnemers kunnen altijd naar mij komen als ze met iets zitten – maakt niet uit over wat. Ik vind het heel leuk om te doen, omdat ik graag bezig ben met kinderen, en ze ook wil helpen als er iets is. Ik heb ook een Whatsapp-groep met mijn leden waar ik alles in deel. Ik ga ook binnenkort een teambuilding organiseren zodat de jongeren een band kunnen creëren onderling en nieuwe vriendschappen kunnen opbouwen.”

Volg:
Share: